Veel gestelde vragen

Algemeen

Wat is Buylocal?

Met Buylocal kunnen inwoners van een stad een waardebon kopen met een geldigheid van 1 jaar. Zo steunt de lokale bevolking haar favoriete handelaars. Het volledige aankoopbedrag komt direct terecht bij de handelaar.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Buylocal is een open initiatief van enkele handelaarsverenigingen, gemeenten, Joyn en CCV. Iedere gemeente kan gedurende 2020 aan dit initiatief meedoen.

Wat zijn de voorwaarden?

Alle deelnemende partijen hebben een inspanningsverplichting. Voor de gemeenten zit deze onder andere in de uitbetaling van de ontvangen gelden aan de handelaars. Er wordt een beperkte vergoeding gerekend voor het onderhouden van de webshop en het platform. Het partnership dat wordt aangegaan, loopt tenminste tot eind 2020.

Hoe kan ik mijn stad en ondernemers aanmelden?

Je kan je gemeente aanmelden via buylocal.joyn.eu. Aanmelden van handelaars kan alleen als je gemeente Buylocal aanbiedt.

Wat gebeurt er na de crisis?

Joyn zal het platform in de lucht houden tot 1 jaar na de uitgifte van de laatste waardebon en minimaal tot 31 december 2021. Aangekochte waardebonnen hebben een geldigheid van 1 jaar na uitgifte. Steden en gemeenten kunnen indien wenselijk het partnership voortzetten of beƫindigen per december 2020.

Handelaar

Hoe kan een handelaar de waardebon inwisselen?

Bij registratie ontvangt de handelaar een account en wachtwoord. Met de CCV Connect app (iOS en Android) kan de handelaar de aangekochte waardebon aanvaarden.

Hoe kan ik als handelaar meedoen aan Buylocal?

Doet jouw gemeente al mee met Buylocal? Dan kan je je op de pagina van jouw gemeente aanmelden. Er wordt dan contact met je opgenomen en/of een account aangemaakt. Doet jouw gemeente nog niet mee, neem dan contact op met het gemeentebestuur. Zij kunnen jouw stad hier aanmelden.

Welke gegevens heb ik nodig?

Voor het registreren van jouw zaak hebben we de volgende gegevens nodig: de bedrijfsnaam, het adres, telefoonnummer, e-mailadres, de belanghebbenden, het btw-nummer en het rekeningnummer. Zodra de gegevens volledig zijn ingevuld, kan de gemeente de verificatie doen en word je geregistreerd.

Hoe ontvang ik het geld voor de waardebonnen die gekocht zijn voor mijn zaak?

De uitbetaling vindt plaats door jouw gemeente. Het totaalbedrag van de gekochte waardebonnen voor jouw zaak wordt uitgekeerd op het rekeningnummer dat is ingevuld bij het aanmelden van jouw onderneming.

Telt een waardebon mee als omzet?

De uitgegeven waardebon wordt niet gezien als omzet. Als handelaar moet je boekhoudkundig wel een verplichting opnemen voor het geld dat je ontvangt voor de bonnen. Deze verplichting wordt pas omzet wanneer de bon verzilverd wordt.

Blijft het gratis/loopt het automatisch af?

Voor het aankopen van waardebonnen via Buylocal en ook de toegang tot de app worden geen kosten gerekend aan de handelaar. Je gemeente en/of handelaarsvereniging neemt deze kosten tot december 2020 voor haar rekening. Je kan van de gemeente het aanbod krijgen om Buylocal blijvend aan te bieden. Dit is niet verplicht. De verkochte waardebonnen zijn tot 1 jaar na uitgifte (doch uiterlijk 31 dec 2021) inwisselbaar.

Inwoner

Ik heb geen waardebon ontvangen, wat moet ik doen?

Vervelend dat je niets hebt ontvangen! Controleer de spam-map van je e-mailprovider. Zit de mail met de digitale waardebon daar niet in? Mail dan met de gemeente waar je de bon hebt gekocht. Het e-mail adres staat op de pagina van de gemeente. Vermeld ook welke zaak het betreft, de dag en het tijdstip van de bestelling, de waarde van de bestelling en welk e-mailadres je gebruikt hebt. Ook dien je ter verificatie een screenshot van de betaling bij te voegen.

Gaat het volledige aankoopbedrag van de bon naar de handelaar?

Ja. Buylocal is er echt voor de lokale handelaar. Dankzij de samenwerking van de gemeente en/of je lokale handelaarsvereniging met Joyn komt het volledige bedrag van de gekochte waardebon ten goede van de lokale gemeenschap.

Op welke manier kan ik met de waardebon betalen?

Betalen kan met Bancontact.

Hebben handelaars toegang tot de gegevens van de consument die de waardebon aanschaft?

De deelnemende handelaars zijn akkoord gegaan met het privacyreglement van de stadspas die in de gemeente geldig is. Buylocal maakt van de digitale variant van deze stadspas gebruik. De handelaar ontvangt de gegevens waarmee de consument zich heeft geregistreerd en ziet dit in zijn dashboard. De stad/gemeente beheert de data en heeft in het kader van de stadspas ook toegang tot de gegevens in het dashboard.